Novodobí Superhrdinové

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nás filmy o superhrdinech tak silně fascinují? Vraťme se zpět do časů, kdy jsme sedávali u televize a sledovali kreslené seriály o nekonečných bitvách mezi dobrem a zlem. Sledovali jsme neobyčejné hrdiny s neohroženým srdcem, kteří se nezaleknou ani té nejtěžší zkoušky a bojí se pouze toho, že by ve […]

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nás filmy o superhrdinech tak silně fascinují? Vraťme se zpět do časů, kdy jsme sedávali u televize a sledovali kreslené seriály o nekonečných bitvách mezi dobrem a zlem. Sledovali jsme neobyčejné hrdiny s neohroženým srdcem, kteří se nezaleknou ani té nejtěžší zkoušky a bojí se pouze toho, že by ve svém poslání selhali. A proč se tito hrdinové stávají našimi oblíbenci?

Jsou to nesmrtelní bojovníci, kteří se vzdávají všeho, aby pomohli a ochránili jiné. Jsou symbolem naděje, kterou v našem životě plným starostí tak moc potřebujeme. Jsme obklopeni každodenními strašáky a toužíme po jejich výjimečnosti, lačníme po schopnosti vyřešit každý problém, zachránit někomu život či jen pomoct ho obrátit k lepšímu.

A co víc, tyto postavy nám dávají inspiraci. Inspirovali nás k víře v sebe samého, k odvaze postavit se vlastním démonům a bojovat za to, co je správné. Jsou to vzory, které nám ukazují, že když se snažíme a dáváme vše, můžeme dosáhnout věcí, které se zdají být mimo naše možnosti.

 A jak se to vlastně může prolínat s naším skutečným světem? Možná nemáme schopnost létat, nepohybujeme se rychlostí světla či nejsme obdařeni nadpozemskou silou. Ale každý z nás může být hrdinou ve svém vlastním příběhu či někoho dalšího. Dobročinnost, malé ale přitom dobré skutky, jsou to, co můžeme uplatnit každý den. Každých pár vteřin někdo bojuje o život a jediné co potřebuje je infuze s krví. A právě tady přichází naše chvíle se aspoň na malou chvilku stát něčí superhrdinou. Právě díky dárcům je zachráněno nespočet životů, příběhy se opět blíží k happyendu a do světa vstupuje ta opojná naděje. Dárci jsou skuteční superhrdinové, kteří bez nároku na uznání nebo slávu pomáhají.

Je to jednoduché. Nepotřebujeme mít speciální moc, oblečení s velkým logem uprostřed hrudi ani chrabře vlající plášť abychom byli superhrdiny. Každý, kdo se rozhodne darovat krev, se stává hrdinou. Stačí se jen odhodlat, zaregistrovat se a navštívit jedno z odběrových míst, které Cara Plasma nabízí. Ale není to jen prosté vyplněné formuláře a odběru. Je to důkaz laskavosti a obětavosti.

Takže přemýšlejte, každý den jsou kolem nás neohrožení hrdinové. Nejsou to ale postavy z komiksů, které nosí plášť a masku. Jsou to obyčejní lidé, kteří vstávají každé ráno z postele, jen aby udělali něco dobrého. Srdečného. Dárci krve jsou ti superhrdinové v našem světě, jejichž činy nejsou nijak méněcenné než skutky ikonických superhrdinů, jelikož každý darovaný mililitr krve může někoho zachránit na hranici mezi životem a smrtí.