Kouzlo Vánoc bez stresu

Ach ty Vánoce, to nejkrásnější a zároveň nejnáročnějších období v roce, je opět tady. Z každé reklamy na nás vykukují třpytící se ozdoby, z repráků zní tóny vánočních koled a na každém rohu voní vánoční cukroví. Kouzelné, že? Často se ale můžeme díky těmto vjemům dostat i do spirály stresu. Začne na nás dopad nedostatek […]

Ach ty Vánoce, to nejkrásnější a zároveň nejnáročnějších období v roce, je opět tady. Z každé reklamy na nás vykukují třpytící se ozdoby, z repráků zní tóny vánočních koled a na každém rohu voní vánoční cukroví. Kouzelné, že? Často se ale můžeme díky těmto vjemům dostat i do spirály stresu. Začne na nás dopad nedostatek času a do běžného chodu domácnosti se musí najednou zapasovat  příprava, výběr dárků, výzdoba, pečení cukroví a úklid, vánoční besídky dětí a večírky s kolegy.

Navíc, když vidíme na sociálních sítích, jak už naše oblíbené blogerky, celebrity či kamarádky mají od poloviny listopadu krásně načančané domy, v oknech vánoční světýlka a na stole už adventní věnce. Máme pocit, že nestíháme, že je toho na nás příliš a že nejsme taky tak perfektní. 

Vánoce by přitom měly být svátkem klidu a pohody. Časem, který trávíme s našimi nejbližšími.

Je důležité si uvědomit, že svátky nejsou o dokonalosti. A to co vidíme u jiných na sociálních sítích, nemusí být vždy realitou. Proto se jimi nenechme ovlivnit a vytváření té správné atmosféry a klidu nechme na nás samotných. Naše chování se odráží na našich vztazích s rodinou. 

Pro zajištění harmonie v celé rodině máme pro vás několik tipů, jak si užít vánoční čas bez zbytečného shonu, zachovat si sváteční náladu a rady na dárky pro každého člena rodiny.

1.    Plánování s rozumem

Než se pustíte do zběsilých nákupů a příprav, udělejte si jasný plán, co nutně musíte do Štědrého dne stihnout. Takovým časově a psychicky náročným oříškem je vánoční výzdoba. Jak na ní ale vyzrát? Nebojte se jednoduchosti. Méně může být někdy více, a to platí i pro dekoraci domu. Zvolte pár klíčových prvků, které se vám opravdu líbí, a které dokážou vytvořit vánoční atmosféru. Jednoduchý vavřínový věnec na dveře, stříbrné svícny na stole nebo zářivá hvězda v okně mohou být velice efektivní a originální výzdobou.

2.    Nenechte se stresovat dárky

Dárky jsou krásným projevem lásky a o naslouchání potřebám druhých. Zamyslete se nad tím, co by udělalo konkrétním lidem radost a co by pravdu potřebovali. Také si vytvořte seznam nejbližších, které chcete obdarovat. To nejenže pomůže udržet přehled, ale také umožní efektivněji nakupovat. Zároveň to minimalizuje riziko, že na někoho ve své rodině zapomenete.

Naše tipy pro každého člena rodiny:

·      Pro manžela, brášku nebo dědečka

Výběr ideálního vánočního dárku pro mužské členy může být nadlidský úkol, ale pokud mají rádi elektroniku, máte spoustu možností, které zaručeně oslní. Například pro milovníky hudby jsou sluchátka s potlačením hluku či reproduktory s Bluetooth připojením tím pravým dárkem. Umožní jim plně se ponořit do oblíbených skladeb a připadat si jako na opravdovém koncertě oblíbené kapely. Nebo pokud ocení lahodné chvíle se sklenicí kvalitní lihoviny, tak pro nadšence silnějšího pití může být skvělým dárkem kvalitní láhev whisky nebo ginu. 

·      Pro maminku, kamarádku, babičku či ségru

S blížícím se vánočním obdobím, přichází i otázky všech otázek: Jaké dárky vybrat pro maminky, babičky, sestru či kamarádku? Pokud je vaše babička či maminka milovnice bylinek, není nic lepšího než balíček kvalitních bylinkových čajů.

Dopřejte jim chvíle relaxu s každým lahodným usrknutím nebo pro radost a uvolnění nabídněte mastičku s bylinnými výtažky. Levandule pro uklidnění a eukalyptus pro osvěžení – tyto produkty jsou balzámem nejen pro tělo, ale i pro duši. Vybrat také můžete kosmetický set od značky, kterou vaše sestra či kamarádka ocení. Může to být sada s oblíbenými produkty pro péči o pleť či luxusní vůni.

·      Pro naše nejmenší

Vánoce jsou pro děti obdobím kouzel a splněných přání, a co může být lepšího než jim darovat něco, co je nejen potěší, ale také podpoří jejich zvídavost? Zábava a vzdělání mohou jít ruku v ruce. Vhodně vybrané dárky mohou podpořit dětskou kreativitu a rozvíjet dovednosti. Naším tipem jsou stavebnice či deskové hry, které mohou hrát s vámi, s kamarády, s babi nebo dědou. Společně si tak užijete hodiny nekončící zábavy. Navíc když vyberete hru kooperační, nemusíte se bát o sourozenecké rozepře, ale naopak podpoříte v dětech spolupráci.

Ponořte také děti do světa příběhů, představivosti a dobrodružství. Krásně ilustrované obrázky a krátké poutavé příběhy mohou být ideálním dárkem pro malé předškoláky. A pokud máte doma zvědavého školáka, co takhle příběhy, se kterými se dokáže ztotožnit a budou pro něho inspirací? Díky knížkám může dítě, v jakémkoliv věku, rozvíjet nejen čtenářské dovednosti, ale také svou fantazii.

Ale co zaručeně potěší každého rodiče, prarodiče či tetu se strýcem? No přeci když budou mít rodinu celý rok hezky na očích. Zkuste zašmátrat v rodinném albu a obdarujte je originálním hrníčkem, skleničkou, dekou či polštářem s vašimi podobiznami.

3.    Důraz na společné okamžiky

Pečení perníčků, společné sledování oblíbených vánočních filmů nebo stavba sněhuláka před domem může být významnější než jakýkoliv dar. Prožívání vánoční atmosféry by mělo být především příjemné a láskyplné, a nemělo by se stát nemilou povinností. Nenuťte se do všech vánočních tradic jen proto, že byste měli. Vyberte jen pár, které si opravdu užijete celá rodina a udělají vám radost. Každá rodina je zkrátka jiná a nepotřebujete se snažit o dokonale vyšperkované Vánoce, ale o ty, na které budete další rok s láskou vzpomínat u šálku horké čokolády. 

4.    Buďte k sobě laskaví

Ano, Vánoce jsou trochu stres, ano, je toho moc, ale zkuste to letos brát v klidu. Odpusťte si, když vám něco nevyjde podle plánu, a buďte k sobě a svým blízkým laskaví. Vánoce jsou přece časem lásky a porozumění, ne o předhánění, kdo má více druhů cukroví nebo kdo má vyzdobený celý dům od střechy až po verandu.

Snažte si užít každý okamžik a připomenout si, že Vánoce jsou víc o lásce než o stresu. A ať už trávíte svátky s rodinou, přáteli nebo sami, mějte je plné smíchu, radosti a hlavně pohody.