Šikana v kolektivu

Šikana ve škole (či jiném kolektivu) je vážným problémem, který může mít dlouhodobé důsledky pro dospívající. Pokud se váš teenager stane obětí šikany ve škole, je důležité se s ním o této situaci otevřeně bavit a nabídnout mu podporu. Zde je několik tipů, jak můžete pomoci svému dospívajícímu, který je vystaven šikaně ve škole:

Šikana ve škole (či jiném kolektivu) je vážným problémem, který může mít dlouhodobé důsledky pro dospívající. Pokud se váš teenager stane obětí šikany ve škole, je důležité se s ním o této situaci otevřeně bavit a nabídnout mu podporu.

Zde je několik tipů, jak můžete pomoci svému dospívajícímu, který je vystaven šikaně ve škole:

  1. Poskytněte dospívajícímu prostor k vyjádření. Nechte ho mluvit o svých pocitech a projevit svůj názor na situaci. Poslouchejte ho bez odsuzování a nevnucujte mu svůj pohled.
  2. Nabídněte podporu. Řekněte dospívajícímu, že vás jeho situace trápí a že mu chcete pomoci. Není nutné řešit situaci sami, můžete kontaktovat školu nebo organizace specializované na šikanu.
  3. Podporujte sebevědomí. Šikana může mít negativní dopad na sebevědomí dospívajícího. Pokuste se mu pomoci zlepšit jeho sebevědomí a pocit kontroly nad situací.
  4. Ujistěte dospívajícího, že není viníkem. Je důležité mu sdělit, že není příčinou šikany, a že si nezaslouží být vystaven takovému chování.
  5. Zvažte konzultaci s odborníkem. Pokud má vaše dítě problém se šikanou ve škole, může být užitečné vyhledat odbornou pomoc, jako je například psycholog nebo terapeut, kteří se specializují na podporu dospívajících.