Nový život s novým partnerem – co vše je rozumné obětovat?

Začátek vztahu je nádherné období, to víme každý, že? Láska a zamilovanost s námi cloumá jako zuřivý hurikán. Bez optání nám nasadí růžové brýle a povolí nám provádět blbosti, které by nás v normálním případě ani ve snu nenapadly.  Na začátku vztahu tak často zapomeneme nastavit limity, které jsme schopni akceptovat a po roce, dvou zjistíme, že […]

Začátek vztahu je nádherné období, to víme každý, že? Láska a zamilovanost s námi cloumá jako zuřivý hurikán. Bez optání nám nasadí růžové brýle a povolí nám provádět blbosti, které by nás v normálním případě ani ve snu nenapadly. 

Na začátku vztahu tak často zapomeneme nastavit limity, které jsme schopni akceptovat a po roce, dvou zjistíme, že jsme někde, kam jsme se rozhodně nikdy nechtěli dostat… Co s tím?

Minule jsem se vám svěřovala se svou nerozhodností. Jít do nového vztahu nebo ne? Za těch pár dnů se toho příliš nezměnilo. Stále nevím. Tápu a váhám. 

Zároveň přitom přemýšlím o tom, co dělat, pokud tu šanci přece jenom dám. Jedno vím totiž jistě. Rozhodně bych se nerada dostala do situace, ze které jsem před pár měsíci po dlouhých letech konečně unikla…

Vztah bez obětí a kompromisů neexistuje. Kde je však jejich hranice?

Určitě jste si toho všimli také. Ať už u sebe nebo u některé ze svých přítelkyní. Jakmile se na obzoru objeví vztah, je najednou vše jinak. Kamarádi u ní ustupují do pozadí a v horším případě ji nepoznáváte ani po ostatních stránkách. Celý život poslouchala metal a najednou je zarytou hip-hoperkou. Nadávala na hospodské povaleče a najednou je sama v hospodě každý druhý den. Ve vztahu zkrátka a dobře ztrácí sama sebe. 

Ale co s tím? Nedejte se a hranice nastavte hned na začátku

V období zamilovanosti se do podobné situace dostáváme všichni. Nezáleží na tom, jestli je nám 15 nebo 40, jestli jsem žena nebo muž. Hormonům se dá poroučet jen těžko. Přesto je to možné. Pokud se připravíme včas, můžeme nastavit hranice už na začátku. Nejen svému partnerovi, ale především sobě. 

Jak na to? 

Plánování 

Růžové brýle. Motýlci v břiše. Chuť být stále s naším novým objevem. To jsou snad nejtypičtější příznaky čerstvé zamilovanosti. Naše zájmy najednou upadají do pozadí.

Je to těžké, ale plánujte! Ať už máte ráda psaní, vyšívání nebo třeba počítačové hry, každý týden si na svůj koníček vymezte dostatek času. Nová láska vám neuteče. Rozhodně ne, pokud je tou pravou. 

Podpora přátel a rodiny

Stejně tak si vymezte dostatek času i na své kamarády. Samozřejmě, partner je potenciálně tím nejlepším kamarádem, ale v životě budeme potřebovat i ostatní. A oni nás. Važte si jich. Neodsouvejte je stranou jen kvůli krátkému poblouznění. Časem vás z toho čeká jen mrzení. To samé se samozřejmě týká i vaší rodiny.

Držte se svých zájmů

Poslední bod těsně souvisí se dvěma předchozími. Nelíbí se vašemu objevu některý z vašich zájmů? Mnoho lidí má v takovou chvíli tendenci na ně pohlížet také negativně. 

STOP! 

Ať už vás baví cokoliv, pokud vám to objev vymlouvá, jedná se o velkou rudou stopku. Nevzdávejte se svých zájmů. A rovnou UTEČTE!

Druhá strana vztahové mince

Přesto je investice do nového vztahu potřeba. Citová i časová. Však k čemu by nám byl, kdybychom si všichni hráli jen na svém písečku a odmítali proniknout do světa toho druhého? Zapojujte ho do svých zájmů (ale na dámskou jízdu s vámi nemusí) a na oplátku se nechte zapojit do těch jeho.

Buďte však opatrná. 

Nezapomínejte na své záliby a nenechte se do jeho světa vtáhnout na 100 %. Pak totiž jen ztratíte sama sebe a v nejhorším se na partnerovi stanete závislá.

A to je začátek konce