Manipulace u dospívajících

Manipulace jsou jedním z běžných nástrojů, které děti i adolescenti používají ke získání kontroly nad svým okolím. Mohou se projevovat v různých formách, jako jsou lhaní, vyhrožování, vydírání nebo využívání pocitů viny u druhých. Manipulace mohou být pro dospívajícího způsobem, jak získat kontrolu nad situací, když se cítí bezmocní nebo nejistí. Může to být také […]

Manipulace jsou jedním z běžných nástrojů, které děti i adolescenti používají ke získání kontroly nad svým okolím. Mohou se projevovat v různých formách, jako jsou lhaní, vyhrožování, vydírání nebo využívání pocitů viny u druhých.

Manipulace mohou být pro dospívajícího způsobem, jak získat kontrolu nad situací, když se cítí bezmocní nebo nejistí. Může to být také způsob, jak získat pozornost nebo získat to, co chtějí, bez ohledu na to, jak to ovlivní ostatní.

Je důležité naučit dospívajícího, jak se vyrovnávat se svými emocemi a jak najít zdravé způsoby, jak se vyjádřit a vyjádřit své potřeby.

Zdravá komunikace a respekt jsou klíčové pro vytvoření pozitivního a funkčního vztahu. Pokud se zdá, že manipulace jsou součástí vztahu, je důležité hledat pomoc od odborníka.