„Miláčku, budeš se mnou bydlet?“ Brzdi holka, na tohle se musíš připravit!

Usadit se se svým milovaným pod jednu střechu. Pomyslný partnerský milník překonán! Už žádné dohady o tom, u koho budete společně trávit večery, budete mít jedno společné hnízdečko lásky, kde na sebe budete každý večer čekat s večeří a sklenicí vína. To zní jako pohádka, že? Jenže pohádky občas nejsou tak kouzelné, jak bychom si přáli.  […]

Usadit se se svým milovaným pod jednu střechu. Pomyslný partnerský milník překonán! Už žádné dohady o tom, u koho budete společně trávit večery, budete mít jedno společné hnízdečko lásky, kde na sebe budete každý večer čekat s večeří a sklenicí vína. To zní jako pohádka, že? Jenže pohádky občas nejsou tak kouzelné, jak bychom si přáli. 

Společné žití s partnerem představuje přesně ten vztahový milník, kdy se pár rozhodně sdílet nejen čas a svůj prostor, ale také i své osobní věci. Už neříkáte „moje“ a „tvoje“ už je to prostě „vaše“. Mnozí partneři hovoří o představách společného usínání, každý večer o pusince na dobrou noc a probouzení se vedle milované osoby každé ráno. První společné bydlení je rovněž o procesu zařizování, vybavování a plánování, což se zdá být celkem idylické, protože na vše už jste dva a jste přeci perfektně sladění.

Nicméně, realita takového bydlení přináší nejen pocity euforie, ale i nová úskalí, kterým jste dosud nemuseli ani jeden čelit. Takové společné plánování může snadno vyvolat určité neshody. Jelikož to, co může být pro nás v této etapě zcela nové je, že se na věcech musíme společně domlouvat a co hůř - SHODNOUT. Takže není tak, překvapivé, že někteří z nás mají obavy z tohoto kroku a z toho, co může během stěhování a při společném soužití nastat.  Jednoduše není to tak idealistické, jak se na první pohled zdá, tak si několik případů společně představíme:

1.

Idealizace: Večery plné romantiky, svíček a hudby.

Realita: „Můžeš tu hudbu ztlumit? Snažím se poslouchat televizi!“

Zamysleli jste se nad tím, jak budete konečně trávit romantické večery ve dvou a bez rušení? Představovali jste si večery láskyplných rozhovorů a tancování při melodiích dojemné hudby? Tak na to můžete zapomenout. Společné večery se spíše promění v boj o dálkový ovladač, a jestli jste dnes na řadě ve výběru filmu vy nebo partner. A svíčky? Pche, vítejte v reálném světě, kde existují LED světla a případ, kdy se možná přiblížíte večeru při svíčkách nastane, když v ulici vypadne proud. Jakmile spolu začnete bydlet, smiřte se s tím, že hrozí, že dlouhým hlubokomyslným debatám zkrátka odzvonilo.

2.

Idealizace: Společné vaření v kuchyni

Realita: „V lednici nic není. Dáš si pizzu, nebo si objednáme něco jiného?“

Pokud se oba stěhujete od rodičů, kde vždy byla plná lednice, oběd i večeři jste měli navařené a teplou snídani na stole. Nyní se budete muset naučit nakupovat a vařit! Brzy si totiž uvědomíte, že jídlo se jen tak v lednici neobjeví a plnohodnotná večeře se sama neuvaří. 

3.

Idealizace: Romantické procházky pod hvězdami

Realita: „Máme plný koš. Můžeš ho jít vynést?“

Pamatujete si na ty časy, kdy jste na začátku vztahu chodili do parku na procházky nebo za svitu měsíce bok po boku kličkovali ulicemi města? Při společném bydlení mohou být takové romantické procházky prostě o tom, že jeden z vás se půjde projít k popelnici s odpadky. 

4.

Idealizace: Vytváření společného domova

Realita: „Kam jsi přesunul moje věci?“

Vytváření společného domova může být úžasný moment, pokud ale překonáte první hádku o to, kde budou stát vaše oblíbené ač kýčovité hrníčky a co nového do bytu pořídit. 

Také může být trochu frustrující, když zjistíte, že se vaše představy o zařízení bytu poněkud liší. On chce do obýváku laminát a tmavší odstíny nábytku. Naopak váš vysněný obývák je spíše v teplejších barvách se světle dřevěnou podlahou. Bohužel pokud se rozhodnete bydlet spolu, nepočítejte s tím, že poslední slovo budete mít ve všem vy. Neříkáme, že byste se měli vašich představ hned vzdát, ale hledejte s partnerem kompromisy a buďte připraveni být oba vstřícní. 

5.

Idealizace: Romantická překvapení 

Realita: „Kam jsi mi dala ponožky?“

Překvapení jsou krásná. Všechny je máme rády, ale ne vždy jsou tak romantická. Někdy jsou prostě jen o nalezení ztracené ponožky, vložení použitého nádobí rovnou do myčky místo do dřezu nebo když přijdete domů a partner splnil vaše přání a po týdnu konečně vytřel. Nicméně romantické duše ještě nevymřeli a mezi námi jsou i tací, kteří vám přinesou květiny, jen aby viděli váš úsměv, čokoládu pro zlepšení vašich dnů nebo když toho máte hodně v práci, tak i sami vyperou bez toho, aniž by bílé prádlo bylo rázem růžové. S těmi nejen, že je povinnost bydlet, ale tyto báječné chlapy se smylem pro krásná gesta si musíte jednou i vzít, dámy! 🙂

6.

Idealizace: Noci plné vášnivé lásky

Realita: „Dneska ne, miláčku, bolí mě hlava.“

Když jste byli ve fázi randění, setkávali jste se možná jen párkrát v týdnu, ale vždy to byly chvíle plné divoké vášně. Nyní, když spolu sdílíte jeden byt, pravděpodobně si všimnete, že vaše intimita klesá na intenzitě, což je zcela přirozený průběh každého vztahu. Nebojte. Mnoho párů se s tímto jevem setkává. Postelové hrátky zkrátka časem ztrácí jiskru a je důležité si to uvědomit a přizpůsobit se této nové etapě vašeho vztahu.

Přestože už nebudíte svým dováděním sousedy, otevírá se prostor pro nové formy intimity a vzájemného spojení. Nyní máte možnost objevovat nové a vzrušující způsoby, jak si užívat vzájemné blízkosti, budovat ještě hlubší pouto a objevovat, po čem oba v posteli toužíte. 

Pamatujte, že každá fáze vztahu přináší své vlastní výzvy a krásy, a právě tato proměna může vést k novým zážitkům, které mohou posílit vaše partnerské soužití.

Zkrátka, společné bydlení má své výhody a nevýhody, ale i když to není vždy procházka růžovým sadem, společné bydlení vám přinese nové zkušenosti. Romantické večerní procházky budou občas o vynesení odpadků, společné vaření o objednání pizzy, a překvapení v podobě dávno ztracených věcí. Ale během společného soužití tak budete hledat krásu v každodennosti, radost v drobných gestech a jiskru v nových formách intimity. Je to výzva, ale nebojte se nových začátků a vstupu do zcela nové etapy. Tak neváhejte!