Je to vztah, nebo není? 

Není to snadné – být zamilovaný do někoho, kdo vám lásku už neopětuje. Snad každý to někdy zažil. Už nějakou dobu cítíte, že to není to, co to dříve bývalo. Cítíte, že už s vámi tráví čas jen ze soucitu, sobeckého potěšení nebo se jen bojí být bez vás.  Nezajímají ho vaše pocity, co děláte […]

Není to snadné – být zamilovaný do někoho, kdo vám lásku už neopětuje. Snad každý to někdy zažil. Už nějakou dobu cítíte, že to není to, co to dříve bývalo. Cítíte, že už s vámi tráví čas jen ze soucitu, sobeckého potěšení nebo se jen bojí být bez vás. 

Nezajímají ho vaše pocity, co děláte nebo kde jste, a i přesto se vás za žádnou cenu nechce vzdát, dusí vás, manipuluje a každá snaha o komunikaci končí hádkou a výčitkami. Žijete spolu v jednom domě bez toho, abyste na sebe promluvili. 

Roky mezi sebou stavíte vysokou zeď a vy tušíte, že ji sami nezboříte. Nejde to. Ztratili jste ve vztahu svou individualitu a polevili jste ze svých základních hodnot kvůli tomu druhému. Nevíte, kdo jste, co chcete a již mnohokrát jste se zeptali sami sebe, zda vám tento vztah stojí vůbec za to.

Pokud vás váš vnitřní hlas varuje, že něco není v pořádku, neignorujte ho. Důvěřujte svému tělu a naslouchejte tomu, co vám říká. To, že váš vztah již skončil, prostě poznáte.

Zůstat ve vztahu, ve kterém jste nešťastný, odkládat pravdu a slepé přehlížení problémů vás jednoho dne naprosto zničí. Emocionálně i duševně. Stoupněte si před zrcadlo, hleďte na svůj odraz a položte si jasné otázky: „Cítím se šťastný/á?“, „Opravdu ho/ji miluji?“ 

Váháte s odpovědí? 

Možná vám právě došlo, že jste na nejlepší cestě změnit svůj život. Nejste v tom sami; podobné pocity právě prožívá spousta lidí okolo vás. Láska vypadá jinak, a vy ji teprve potkáte. 

Zamilovanost nemusí vždy nutně znamenat lásku, jak ji známe a jak nám byla vždy vyjadřována. Někdy je to jen výchozí bod pro větší pochopení vlastních emocí a hodnot. Promyslete si, co od vztahu vlastně očekáváte, a nebojte se začít od znova. Vztahy jsou o sdílení nejlepších i nejhorších momentů, zájmu, empatie a trpělivosti. Není o strachu mluvit o nejintimnějších záležitostech. Vždyť život nabízí mnoho příležitostí a nových začátků. Můžete potkat někoho, kdo bude více chápat vaše potřeby, bude vám naslouchat, bude váš nejlepší přítel i milenec a bude milovat každičký váš kousek.

Sepište si vše, co si přejete v budoucích měsících uskutečnit. Vidíte se po boku současného partnera? Možná zjistíte, že si seznam budete raději odškrtávat sami, a za rok či dva na své nové cestě životem potkáte někoho mnohem lepšího.